Open menu

INretail Verzekeringsdienst

Heb je een vraag of meer informatie?
Wij helpen je graag! Bel ons 010 - 288 44 77

6 verzekeringen die je kunt afsluiten voor jouw webshop

Bij het hebben van een webshop denk je vooral aan ondernemen, maar heb je ook aan de risico's en verzekeringen voor de webshop gedacht? De website wordt gehackt en alle gegevens van klanten worden gestolen, door een serverstoring is de webshop twee dagen offline of er breekt brand uit in het magazijn en de voorraad gaat in rook op. Het zijn allemaal situaties waar we liever niet aan denken en waarvan je denkt ‘dit overkomt mij toch niet’.

Toch is het goed hier wel rekening mee te houden en je te realiseren dat het runnen van een webshop ook risico’s met zich meebrengt. We bespreken de zes verzekeringen waar je als webshop-eigenaar over na kunt denken.

1. Cyberverzekering

De laatste jaren is cybercrime de snelst groeiende vorm van misdaad. Verlies van data, ransomware en hacking (van o.a. webservers en webshops maar ook telefooncentrales) zijn een paar voorbeelden en deze risico´s zijn niet gedekt onder de traditionele verzekeringen. Sterker nog, voor veel bedrijven is het zelfs bedreiging nummer één geworden. Als webshop-eigenaar gebeurt alles online, daardoor neemt de kans op online criminaliteit toe. Inmiddels is de AVG ook al enige tijd van kracht en brengt de implementatie van deze wetgeving de nodige extra risico’s met zich mee.

Met de cyberverzekering krijg je eerste hulp bij een cyberhack door it-specialisten. Daarnaast worden de kosten die gemaakt worden voor reparatie, vervanging of herstel van de webshop en gebruikte software vergoed. Mocht het gebeuren dat je een AVG-boete krijgt, wordt deze voor 90% vergoed. Met de cyberverzekering beperk je de risico’s van online ondernemen.

Ben je lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting op de cyberverzekering.

2. Goederen- en inventarisverzekering

Ook hier sta je niet graag bij stil maar er kan veel misgaan met je voorraad. Een goederen- en inventarisverzekering dekt de schade bij brand, storm, lekkage of als spullen gestolen worden. Heb jij jouw voorraad in je eigen garage, een overgebleven kamer in je huis of zelfs dozen naast je bed opgestapeld? Ook dan valt dit vaak niet onder de inboedelverzekering die je voor je huis hebt afgesloten en moet je een goederen- en inventarisverzekering afsluiten om verzekerd te zijn.

Goed om rekening mee te houden dat de schade die ontstaat door het stilleggen van de webshop (zonder producten kun je immers niets verkopen) wordt niet vergoed. Eventueel kun je overwegen hier een bedrijfsschadeverzekering voor af te sluiten: hiermee ben je verzekerd tegen omzetverlies. En heb je een eigen pand waar alle voorraad opgeslagen ligt? Dan heb je weer een opstalverzekering nodig om je tegen schade daaraan te verzekeren.

3. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Met een webshop ben je verantwoordelijk voor eventuele schade die ontstaat bij mensen die jouw product hebben gekocht. Wanneer je zelf producten maakt kan er door een productiefout lichamelijk letsel veroorzaakt worden bij een klant. Ook als je producten inkoopt en er vervolgens een eigen label aanhangt ben je ook verantwoordelijk. Stel je voor dat een klant een gebroken arm of brandwond krijgt vanwege jouw product. De kosten lopen dan al snel hoog op.

4. Rechtsbijstandverzekering

De rechtsbijstandverzekering komt je te hulp wanneer er juridische hulp nodig is, proces- en gerechtskosten maakt, bij kosten van de advocaat of deurwaarder en de kosten van de tegenpartij wanneer je uiteindelijk de rechtszaak verliest. Het kan altijd een keer voor komen dat je problemen hebt met een leverancier. Het product is bijvoorbeeld niet of te laat geleverd. Of een klant betaalt je factuur niet. Dan wil je er niet alleen voorstaan.

Daarnaast is een rechtsbijstandverzekering ook handig als klanten letsel- en materiële schade verhalen, bij de koop, huur en onderhoud van een bedrijfsruimte en bij geschillen met de overheid (zoals vergunningen) of je boekhouder. Ook als de webshop groeit en je personeel gaat aannemen, is een rechtsbijstandverzekering van belang.
 

Let op: als je een rechtsbijstandverzekering afsluit wanneer er al juridische hulp nodig is, ben je vaak te laat.

5. Goederentransportverzekering

Waar pakketten verstuurd worden kan het voorkomen dat ze beschadigd raken of zelfs nooit aankomen bij de online besteller. In de meeste gevallen ben je verplicht het geldbedrag terug te storten. Als (startend) webshop-eigenaar weet je dat dit veelvoorkomende risico’s zijn bij het versturen van pakketten.

Als je een kleine webshop hebt is het goed om de kosten van een enkele beschadigde verzending af te wegen tegen de premie. Laat je hierin adviseren.

6. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Je staat er uiteraard niet iedere dag bij stil, maar iedereen loopt het risico arbeidsongeschikt te raken. Jaarlijks overkomt dit zelfs één op de tien ondernemers. Een AOV geeft je een financiële uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering is geschikt voor ondernemers die lange arbeidsongeschiktheid niet kunnen bekostigen met eigen middelen (zoals een goedgevulde spaarrekening).

De kosten van een AOV zijn voor een deel afhankelijk van de keuzes die je maakt. Bijvoorbeeld wat je als verzekerd bedrag wilt opnemen of vanaf wanneer je wilt laten uitkeren. Deze verzekering is dus zeer complex en adviesgevoelig en het is belangrijk dat deze aansluit bij jouw persoonlijke situatie en wensen. Onze specialisten helpen je de juiste afweging te maken en stellen indien nodig een passende AOV voor je samen.

Waar kunnen we je mee helpen?


In welke verzekering(en) heb je interesse?